Telma

Telma

Esittely

Telma on n. 87m pitkä teräsrakenteinen höyrylaiva, joka upposi ahtojäiden keskelle joulukuun lopulla vuonna 1939. Pohjassa oikeinpäin makaavan hylyn matalimmat osat ovat 3-4 metrin syvyydessä ja potkuri n. 20 metrissä. Osa laivan lastina olleista selluloosapaaleista on edelleen ruumassa.

Höyrylaiva Telma lähti Oulun Toppilan satamasta 29.12.1939 2073 tonnin sellulastissa kohti Sundsvallia. Aluksessa oli 15 hengen miehistö ja päällikkönä Tor Collin.

Jäätilanteesta ja huonosta säästä johtuen alus pääsi vähän sataman ulkopuolelle, jossa se jäi odottamaan railossa jäänmurtaja Otson apua. Tällöin proomulla tuotiin vielä lisää lastia 774 paalua.

Aikaisin seuraavana aamuna päästiin Otson avustamana matkaan. Sään heikentyessä ja jään paksuuntuessa Telma päätettiin kääntää ja hinata takaisin satamaan. Kovasta tuulesta johtuen jäät lähtivät liikkeelle ja alkoivat painaa Telmaa kohti karia. Laiva kallistui ja tuntui voimakkaita töytäisyjä. Keula saatiin Otson avustuksella kuitenkin vaivalloisesti käännettyä kohti satamaa. Keularuumaan oli syntynyt vuoto ja se alkoi täyttyä. Silloin se päätettiin hinata matalaan veteen. Kun laiva oli saatu väylän pohjoispuolelle keulakannelle alkoi virrata vettä. Laivaväki siirrettiin paikalle tulleeseen hinaaja Normaan. Illalla Telma upposi 20 metrin syvyiseen veteen.

Telman hylyn komentosilta on noin 3-4 metrin syvyydessä ja potkuri noin 20 metrissä. Komentosillan ruoriakselin yläpuoliset osat ovat pääosin lähteneet jäiden mukana, mutta alempana olevat osat ovat säästyneet. Yksityiskohtia ei ole enää kovin paljoa jäljellä. Osa laivan selluloosalastista on edelleen ruumassa, paalit ovat mädäntyneet pahasti.

Telman ruori on Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Hylky on merkitty merikorttiin.

Sijainti

Kattilankallasta n. 1 merimaili kaakkoon. Koordinaatit: 65° 7.523′ N, 25° 1.646′ E

Linkkejä

Kansalaisen Karttapaikka
Hylyt.net
Kuvia
Video Telman kohtalon hetkistä
Wikipedia