VAPEPA-harjoitus Hietasaaressa

VAPEPA-harjoitus Hietasaaressa

Päiväys ma 11. syyskuuta 2006 14:21:00

Oulun Vesimiehet osallistuivat Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun järjestämään harjoitukseen 7:n miehen vahvuudella. Kaikkiaan etsijöitä oli yli 80 henk. Aluksi kokoonnuimme Nallikarin risteyksen tuntumaan seurakunnan tiloihin. Aluksi kerrattiin VAPEPAN toimintatapoja etsinnässä. Kilpasuunnistaja esitelmöi valoisalla ja pimeällä suunnistamisesta. Kävelimme pienen lenkin kartan ja kompassin kanssa löytäen kolme rastia.

Kahvittelun jälkeen iski tilanne päälle. Hartaanselällä oli neljä liivitöntä kalastajaa kaataneet veneensä ja häipyneet näkymättömiin alkavaan pimeyteen aluksi apua huudellen. Johtoporras aloitti suunnittelun. Joukot jaettiin ryhmiin ja kuljetettiin Meripelastusseuran ja Merivartioston veneillä saariin ja rannoille mukanaan lamput ym. ja kartta heille jaetusta alueesta.

Sukeltajat kuskattiin varusteineen off road-autoilla Johanssonin rantaan, jossa Meripelastusseuran Toppila-alus odotti miehistöineen. Tehtäväksi annettiin etsiä sukeltamalla mahdollinen hukkunut Rommakonselällä Kiramosaaren itäpuolella olevasta syvänteestä. Alueella on syvyyttä n. 3 m paitsi ko. pitkulaisessa jyrkkäreunaisessa kuopassa 12 m. Sillä kohdalla Oulujoki virtaa voimissaan ja tehtävä näytti vaaralliselle illalla klo 22.00 – 01.00. Toppila ajettiin ankkuriin keskelle väylää kohteen etupuolelle n. 50 m. Etsintä toteutettiin sektorietsintänä Toppilan perästä kolme sukeltajaa köysilenkeissä 3 m:n välein. Syvänteessä ei päästy pitkällekään, koska montun jyrkkä reuna esti köyden sivuttaisliikkeen. Asia korjattiin siirtämällä Toppila lähemmäs monttua. Juuri kun 2 sukeltajaa pääsi uudelleen pohjaan, ilmoitettiin radiopuhelimessa kaikkien uhrien löytyneen rannoilta. Harjoitus päättyi. Johteen Pookin pihalla kerrattiin harjoituksen kulku ja kehuttiin puoleen jos toiseen kaikkia. Off road- autoilijat eivät olleet tyytyväisiä helppoon maastoon ym.

Mukana oli em:jen lisäksi muistaakseni ensiapuryhmiä, tiepalvelumiehiä, etsintäkoiraihmisiä, suunnistajia, radioamatöörejä… Sukelluksissa kävivät Tommi Salminen, Jaakko Lukkarila ja Yrjö Juustila. Toppilassa huseerasivat Jukka Pelttari, Erkki Vauhkonen, Jouni Ruokojärvi ja minä. KIITOS osallistujille!

Terveisin Matti Karppinen