Kuulumisia Kattilankallan leiriltä 2013

Kattilankallan hylkysukellusleiri 2013 Oulun edustalla pidettiin 23.8.-25.8.2013. Lähdimme alkuillasta viiden nurkilla Hietasaaresta Telakkasäätiön rannasta ajelemaan Victorialla kohti Kattilankallaa. Tuuli oli hieman yläkantissa (6-8 m/s) mutta aallokko ei ollut kovin paha. Sen verran kuitenkin oli aaltoa, että keulasta roiskui vettä ohjaushytin tuulilasiin saakka aika ajoin. Niinpä saimme hieman harjoitusta ongelmatilanteen selvittämisessä, kun yhtäkkiä kaikki sähköt pimenivät veneestä. Pääsulakkeet olivat palaneet. Pääsulakekoko oli hieman liian pieni, kun samanaikaisesti oli päällä navigointilaitteet, radiolaitteet, ajovalot, pilssipumppu, jääkaappi, lämmityslaitteen puhallin ja sitten kytkettiin kaksi tuulilasinpyyhkijän moottoria käyntiin. Pääsulakevika saatiin korjattua ja matka jatkui ongelmitta. (Sähkönkulutuksen kanssa oltiin kyllä tarkempana…)

Perillä Kattilankallassa päätimme mieluummin leiriytyä telttamajoitukseen satamalaiturin läheisyyteen, kuin saaren toisella puolella olevaan hirsirunkoiseen ”vapaamajaan”, joka toimii autiotupaperiaatteella. Osa porukasta majoittui omissa veneissään.

Perjantaina illalla ehdimme vielä lämmittää telttasaunan ja saunoa makoisissa löylyissä Perämeren rannalla.

Lauantaina aamutoimien jälkeen suuntasimme Telman hylylle. Tuuli oli edelleen sen verran voimakas, että Sofia Marian poijuttaminen, läheisyyteen ankkurointi ja sukellustoiminta siellä olisi ollut turhan riskialtista. Niinpä sukelsimme Telmalla.

Näkyvyys Telmalla oli hieman odotettua huonompi. Tähän aikaan syksystä pitäisi näkyvyyden alkaa jo olemaan aika hyvä. Nyt se oli metrin – puolentoista luokkaa. Kello 12:45 tuli radiosta säätiedotus merenkulkijoille, joka vahvisti epäilymme että lauantaina ei tehtäisi toista sukellusta. Tuuli yltyisi lisää iltapäivällä ja illalla. Onneksi sunnuntaille ennustettiin paljon parempaa keliä.

Ajelimme siis takaisin Kattilankallaan ja laitoimme grillit lämpiämään. Söimme hyvin ja nautimme merimaisemista, sekä rentouduimme. Illalla kävimme tietysti telttasaunassa. Pimeän laskeuduttua Kattilankallassa oli myös seuran perinteiden mukaisesti ilotulitus. Tästä löytyy valokuviakin sukellusvideo.com sivustolta. Kuvien näkeminen vaatii sisäänkirjautumisen, jonka jälkeen valikosta löytyy valokuvat ja pääsee katselemaan mm. Kattilankalla 2013 –valokuvia.

Sunnuntaina sää oli muuttunut todella hyväksi. Tuuli oli käytännössä loppunut, aallokkoa ei enää ollut lainkaan, ilma oli lämmin ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Siispä purimme leirin veneisiin ja suuntasimme Telman hylyn päälle.

Viikonlopun aallokko oli sotkenut vettä lisää, joten näkyvyys vedessä ei ollut sunnuntainakaan kovin häävi. Täytyy toivoa, että loppukesän ja syksyn mittaan tuuli- ja sääolosuhteet sallivat vielä monta iltareissua Victorialla Telmalle. Näkyvyys nimittäin paranee aivan varmasti vielä paljon.

Takaisin Johteessa ja laiturissa olimme sunnuntaina kolmen aikoihin iltapäivällä. Enää tarvitsi vain purkaa kalusto veneestä autoihin ja peräkärryyn ja ajella kotiin. Peräkärrystä tavarat purettiin Messille maanantaina.

Reissu oli mukava. Kiitos kaikille osallistuneille hyvästä seurasta ja mukavasta leiristä.

–          Markku, förmannen ja kippari tällä kertaa