Kalustovastaavan tiedotuksia 25.1.2022

Sisältö

1. Tulevan lauantain infotapahtuma
2. Tämän hetken tapahtumia
3. Blenderi-infoa: Ylipainevaara

Tulevan lauantain infotapahtuma

Tulevana lauantaina 29. pv kello 12.00 lähtien OUSU ja entisen OVM tiloissa pidetään kalustoinfoa. Suosittelemme kaikille, jotka eivät ole tutustuneet molempien vanhojen seurojen kompressoreihin, tulemaan paikalle.
Esitellään kaikki molempien vanhojen seurojen kompressorit ja annetaan täyttöperehdytystä.
Esitellään molempien vanhojen seurojen blender ja muut tekniikkavälineet.
Kirjataan ylös huoltotarpeita ja toiveita.
Tässä tapahtumassa pääsemme myös mahdollisesti tutustumaan rakennuksen yläkerrassa tyhjänä olevaan tilaan. Huomatkaa, että hallituksella on meneillään selvitys, miten seuran tilat tullaan jatkossa parhaiten yhdistämään. Yksi vaihtoehto on luopua toisesta varastosta ja saada tilalle yläkerran ”asunto” jossa on WC ja vesipiste, eli huolto- ja infotilaisuuksia voisi järjestää paremmin. Toivomme palautetta ja mielipiteitä aiheesta.

Tämän hetken tapahtumia

Tällä hetkellä on menossa molempien Alkin -merkkisten kompressoreiden ilma-analyysi. Valitsimme palveluntarjoajaksi Drägerin ja analyysipullot on tänään lähetetty heille. Odotamme tuloksia. L&W kompressorille analyysi hoidetaan myöhemmin. Drägerillä on vain 2kpl analyysipulloja.
Isossa Alkinissa on 200 bar täyttöpää ilmeisesti rikki ja osat kuulemma ovat olemassa. Lauantaina suunnitellaan huoltoa.
Pienessä Alkinissa on havaittu huomattavan vähäistä kaasuntuottoa. 4l 200 bar analyysipullon täyttö kesti 19 minuuttia, joka tarkoittaa 4×200/19 = 42 l/min tuottoa. Tämän kompressorin pitäisi pystyä noin 100l/min tuottoon, eli selkeästi jotain on vialla. Asiaa aletaan tutkia.

Blenderi-infoa: Ylipainevaara

Nyt kun molempien vanhojen seurojen varusteet ovat kaikkien jäsenten käytössä, on seuran blender-koulutettujen jäsenten syytä havaita seuraavat vaarat:
Yhdistelemällä sopivia adaptereita ja välineitä, on mahdollisuus saada aikaan vaarallisia yhdistelmiä.
Esimerkiksi sopivalla DIN-adapterilla 300 bar varastosäiliö voidaan yhdistää 200 bar säiliöön ja pahimmillaan ylittää vanhojen säiliöiden koestuspaine.
Vanhan OUSU:n tiloissa on 300 bar happisäiliö, jossa on sama W21,8 kierre, kuin 200 bar hapessa. Viereisessä säiliössä on valmiina DIN-adapteri, jolla tällaisen virheen voisi tehdä.
Vanhan OVM:n tiloissa on 300 bar helium. Siihen ei ole tarjolla DIN-adapteria seuran puolesta, eikä kierre ole sama, kuin 200 bar säiliössä. Joku voi kuitenkin tällaisen adapterin omistaa.
OVM:n tiloista löytyy happiboosteri Maximator ROB 22, joka on myös tietenkin kaikkien seuran blendereiden käytössä. Huomioikaa, että boosterin maksimi käyttöpaine on 280 bar.
Yhteenveto: 300 bar varastosäiliötä ei missään nimessä saa kytkeä 200 bar säiliöön. Samoin 300 bar varastosäiliötä ei saa kytkeä boosteriin, ellei varastosäiliön paine ole varmistettu olevan alle 280 bar.
Myöskään boosterin lähtöpuolelle ei saa yrittää muodostaa tätä rajaa korkeampaa painetta.
Ystävällisin terveisin,
Seppo Takalo
Oulun Urheilusukeltajat Ry – Kalustovastaava.