Kattilankallan leiri 2023

Covid-19 yms. syiden vuoksi Kattilankallassa ei ole pidetty leiriä muutamaan vuoteen. Nyt kuitenkin pääsimme viettämään hylkysukeltamiseen keskittyvää leiriä muutaman vuoden tauon jälkeen.

Leirille lähdettiin Victorian kotisatamasta perjantaina 18.8.2023 työpäivän jälkeen. Leiri saatiin pystyyn hyvissä ajoin ja illalla ehdittiin vielä käymään höyrylaiva Telman hylyllä sukeltamassa. Leirillä oli käytössä seuran sukellustukialus Victoria sekä yhteys- ja apuveneenä Madeleine. Maddea käytettiin myös ”proomuna” tavaroiden ja polttopuiden kuljettamiseen. Madeleine oli saareen mennessä ja sieltä palatessa Victorian hinauksessa.  Näiden lisäksi yhteysaluksena toimi seuran jäsenen 300hp vesiskootteri, jolla huippunopeus oli lähes kymmenkertainen Victoriaan nähden.

Victoria Kattilankallan laiturissa

Käytössämme oli myös lähellä sijaiseva vanha hirsirakenteinen rakennus. Suurin osa leiriläisistä päätti kuitenkin yöpyä omissa teltoissaan lähellä laituria. Leirissä oli myös telttasauna sekä vajaan 20 neliömetrin pop-up messutelttakatos.

Vasemmalta alkaen: Majoitustelttoja, ruokailukatos, oleskelukatos, telttasauna ja ”hotelli helpotus”

Sukellustoiminta tapahtui Victorialta. Sukelsimme perjantaina Telmalla. Lauantaina poijutimme Sofia Marian ja sukelsimme siellä. Iltaa kohti keli koveni ja yksi sukellus tehtiin Kattilankallan laiturien vedenalaisten osien tutkimisen merkeissä.

Sunnuntaina tehtiin vielä sukellus Telmalle, jonka jälkeen tavarat pakattiin veneisiin ja lähdettiin kohti Victorian kotisatamaa.

Victoria merellä

Sunnuntaina saatiin vielä seuraa, kun merellä oli suuri öljylautta. Ilmeisesti dieseliä. Raja sekä palolaitos kävivät kartoittamassa päästön laajuutta. Päästön aiheuttajasta ei tullut selvyyttä, vaikka myöhemmässä vaiheessa potentiaalinen syyllinenkin ilmeni.

Rajavartiolaitoksen partio kävi palolaitoksen veneen kanssa tutkimassa meressä ollutta öljypäästöä. Todennäköisimmin dieseliä. Saattoi olla myös Hietakarin läheltä laskettua öljyistä pilssivettä.

 

Palatessa meri oli lähes peilityyni.

Paluumatkalla meri oli lähes peilityyni