UKK

Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä sukeltajat hengittävät?
Laitesukelluksessa käytetään normaalisti hengityskaasuna paineilmaa – siis samaa kaasua kuin normaalisti pinnalla hengitettäessäkin. Laitteesta ei siis hengitetä happea, vaan ilmaa. Veden alla hengitetään laitteesta aina samanpaineista ilmaa, kuin ympäröivän veden paine on. Näin esimerkiksi kahdentoista metrin syvyydessä hengitetään 2.2 bar:n paineista ilmaa. Pinnalla normaalipaine on noin 1 bar.
Raaka happi on ihmiselle myrkyllistä yli noin 1.6 bar osapaineessa. Puhekielen ilmaisut hapen osalta hengityskaasuna ovat useimmiten vääriä. Ilma sisältää happea mutta happi ja ilma ovat merkittävästi eri asia sukelluskäytössä.
Mikä ero on märkäpuvulla ja kuivapuvulla?
Märkäpuvun sisään pääsee pieniä määriä vettä. Kehon lämpö lämmittää tämän veden ja jos vesi ei pääse vaihtumaan (kuten sopivan kokoisessa puvussa ei pääse) on 6-7mm paksu neopreenimärkäpuku on riittävän lämmin Suomen kylmiin vesiin. Tosin pois otettaessa iho on märkä, joten kylmässä ilmassa se on epämiellyttävää. Kuivapuvussa taas sukeltaja pysyy kuivana kasvoja ja kämmeniä/sormia lukuunottamatta. Nämäkin voidaan suojata kuivahanskoilla ja kokokasvomaskilla, jolloin sukeltaja pysyy täysin kuivana. Kuivapuvun alla käytetään lämmintä alusasua. Lisäksi kuivapukuun syötetään ilmaa jotta aluspuvun lämmittävä vaikutus ei katoaisi sen puristuessa veden paineen vaikutuksesta ohueksi littanaksi ihoa vasten. Ilmamäärällä säädellään myös sukeltajan ”kelluvuutta”.
Onko laitesukellus kallista?
Kyllä ja ei, vaikka kyllä sukellusharrastukseen saa rahaa menemään jos haluaa. Aloituskustannukset ovat jonkinmoiset – peruskurssi n. 600e sekä perusvälineet käytettyinä ostettuna satasen tai kaksi. Tämän jälkeen kustannukset sitten tipahtavat, sillä kurssin suorittamisen jälkeen paineilma on seuramme jäsenille ilmaista, laitepaketteja vuokrataan edullisesti ja seuran leirit ovat jäsenille edullisia. Sukeltaminen ei siis välttämättä ole kallista. Samaa asiaa kysyttäessä tekniikkasukelluksen harrastajilta, jotka sekoittavat itse kaasunsa, käyttävät viittä eri kaasuseosta sukelluksen aikana ja käyvät kuudessakymmenessä metrissä tai tekevät kolmen tunnin sukelluksia, vastaus ei ole sama.
Mitä nitrox on?
Nitrox on ilmaa, jossa on happea enemmän kuin normaali 21 prosenttia, ja vastaavasti typpeä vähemmän. Tyypillisessä nitrox -seoksessa on 32% happea ja loput käytännössä typpeä. Tällä vähennetään korkeapaineisen typen haittavaikutuksia sukeltajaan. Nitroksisukeltaminen on yleistynyt virkistyssukelluksessa, mutta vaatii erillisen nitroksisukeltajakurssin suorittamisen.
Mikä on sukeltajantauti?
Sukeltajantauti (decompression sickness, DCS) aiheutuu vereen korkeammassa paineessa liuenneiden hengityskaasujen, yleensä typen, poistuessa verenkierrosta liian nopeasti. Normaalisti typpi poistuu verestä keuhkojen kautta samalla tavalla kuin hiilidioksidi. Jos paine laskee liian nopeasti, typpi muodostaa kuplia veressä ennenkuin ehtii poistua keuhkojen kautta. Nämä kuplat aiheuttavat ensin kutinaa mm. nivelissä ja vakavampana seurauksena tukkivat verenkierron. Kuplan päästessä sydämeen, aivoihin tai muuhun tärkeään elimeen ovat seuraukset vakavat. Kuplimista voi verrata virvoitusjuomapullon avaamiseen: korkin auetessa paine vähenee nopeasti virvoitusjuomassa ja siihen liuennut hiilidioksidi poistuu juomasta kuplien voimakkaasti. Siispä sukeltaessa maksiminousunopeutta ei kannata ylittää, tai tinkiä dekompressiopysähdyksistä tai turvapysähdyksestä. [Tämä ei ole lääketieteellinen tarkka määritelmä sukeltajantaudille.]
Onko Suomen vesissä mitään nähtävää?
Merialueillamme on lukuisa määrä hienoja hylkyjä. Oulun edustan hylyistä lisää toisaalla näillä sivuilla. Lisäksi sisävesissä on monenlaista mielenkiintoista katsottavaa. Biologiaa tuntevat ihmiset löytävät aina jotain mielenkiintoista. Monet sukeltavat myös pelkästään sukelluksen ja vedenalaisen elementin määrittelemättömän kiehtovuuden vuoksi.