Moottorivene ”Psykopaatin” etsintä

Uusien sukelluskohteiden etsintä

Kesällä 2014 on mm. etsitty vuonna 2004 uponnutta venettä, ”Psykopaattia” Kolmikulman ja Pikku-Kraaselin lähettyviltä. Etsintäalue on pyritty rajaamaan haverista selvinneen veneen kipparin kertomuksen sekä pelastustöissä olleen rajavartijan kertomuksen perusteella.

Aikaisemmin kesällä aluetta vilkaistiin ylimalkaisesti mentäessä sukeltamaan s/s Telman hylylle sekä uudelleen mentäessä etsimään kahta muuta purjelaivan hylkyä, jotka löydettiinkin. Heinäkuussa etsintäreissuja on tehty pari kertaa yksinomaan etsintätarkoituksessa.

Tämä 16-jalkainen Argo -merkkinen 80hp Mercury perämoottorilla varutettu moottorivene on kuitenkin sen verran pienempi, että se on vain noin 1cm mittainen viistokaiun ruudulla ajettaessa 100-120 metriä leveällä keilalla. Jos se on pahasti uponnut pohjamutaan, löytäminen vaatii myös onnea. Jos se taas on kovapohjaisella alueella, se kyllä näkyy hyvin viistokaiun kuvassa. Matalammalla täytyy kuitenkin ajaa kapeammalla keilalla. Tällöin erottelukyky on parempi, mutta näkyvä alue tietysti kapeampi. Alle 20 metrin syvyydessä kovalla pohjalla 16-jalkainen vene näkyy viistokaiun kuvassa kuin syylä nenässä.

10.7.2014 etsimme ilmeisesti hieman liikaa länsiluoteesta

Ilmeisesti olimme liikaa lännessä.
Ilmeisesti olimme tässä liikaa lännessä. Lisäksi käänösten väli oli liian leveä, vaikka syvällä katettiinkin kerralla jopa 200 metriä leveä alue. Harmaa viiva osoittaa ajettua reittiä. Kamera-ikonit kertovat että siitä kohdasta on tallennettu viistokaikunäkymä, karttanäkymä tai jokin muu yksityiskohta.

15.7.2014 Etsintäalue tarkentui osallisten kertomusten perusteella

Seuraavan kerran haravoimme viistokaiulla pelastustöissä mukana olleen rajavartijan antaman arvion perusteella Kolmikulman ja Kyrönkarin lateraaliviittojen välistä aluetta sekä haveriveneen kipparin muistin mukaista Kolmikulman lateraaliviitan eteläpuolista aluetta. Tämä meni ehkä hieman liikaa kaakkoon, olisi ehkä pitänyt olla vähän lähempänä Pikku-Kraaselia.

Viistokaiku antaa hyvän kuvan, jos hylky ei ole uponnut pohjamutaan. Tästä esimerkkinä ”Fransmannista” eli ”Deux Celinasta” Kesäkuussa saatu kaikukuva.

Deux Celina
Tässä on käytetty 90 metriä leveää keilaa. Eli Victorian molemmilta puolilta näkyy 45 metriä leveä kaistale. Keskellä oleva tumma alue on veneen alla olevaa välivettä. Veneen alla ei kuitenkaan ole katvetta, vaikka kuvasta sellaisen vaikutelman voi saadakin.

Myös pienemmät kohteet näkyvät hyvin, jos keila on riittävän kapea. Allaolevassa kuvassa ei kuitenkaan ole dinosauruksen selkärankaa, vaan Hietasaaresta tuleva viemäriputki.

Oikeassa reunassa näkyy viemäriputki painoineen.
Oikeassa reunassa näkyy viemäriputki painoineen.

17.7.2014 Etsintäreissu peruuntui venemiehistön vähäisyyden vuoksi. Osaa potentiaalisista lähtijöistä ehkä jännitti mahdolliset ukkoskuurot. Ennusteet pitivät kuitenkin paikkansa, ja salamatutkan mukaan klo 17-22 välillä Oulun lähialueilla salamoi vain muutaman kerran ja ne kaikki reilusti sisämaassa.

Elokuun aikana on tehty pari etsintäreissua lisää. Näistä tulee tarkempaa raporttia hieman myöhemmin., viimeistään syyskuun puoliväliin mennessä.