Kaatialan kaivosleiri 23.-25.10.2020

Kaatialan kaivosleiri 23.-25.10.2020

Teksti: Seppo Takalo,
Kuvat: Antti Smal, Samuli Kaakinen

Kaatialan kaivosleiri pidettiin Lokakuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.
Alun hiljaisuuden jälkeen leirille ilmestyi lopulta aika reilusti porukkaa, yhteensä seitsemän yöpyjää ja kaksi päiväkävijää. Majoittuminen oli tutuissa Sarvikkaan Koskimökeissä, joista meille oli varattuna Koskelo ja saunamökki. Majoitus on erinomainen sen takia, että autolla siirtyminen majoituksesta louhokseen vie vain viisi minuuttia.

Reippaimmat siirtyivät jo perjantaina aamusta kohteeseen, jolloin perjantaille ja lauantaille saa kaksi pitkää sukellusta ja sunnuntaille vielä yhden, jolloin reissun saldoksi tulee viisi sukellusta louhoksessa.

Joille paikka ei ole tuttu, tarkistakaa seuraavat linkit https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaatialan_louhos ja https://diversbb.fi/sukelluskohteet/

Pohjasta löytyy mielenkiintoista romua. Kuvaaja: Antti Smal

Sukeltaminen louhoksessa on helppoa. Autolla pääsee joko syvään päähän ja matalaan, loivaan, päähän. Syvän päädyn portaat ja laituri olivat edelleen erinomaisessa kunnossa ja suurin osa sukelluksista tuli (ainakin meidän) porukalla tehtyä sieltä.

Sukelluspoppoo oli tällä kertaa sekalaista, mukaan mahtui sekä luolakoulutettuja, että valokuvaajia. Eli sukelluksetkin vaihtelivat. Kaikille jotain.Cavern tason sukeltajat pyörivät suuaukon lähistöllä tutkien ja kuvaillen pohjasta löytyvää romua. Syvyyksien ja olosuhteiden puolesta Kaatiala on erinomaisen helppo paikka harjoitella myös oikeaoppisia dekompressiosukelluksia. 30 metrin syvyydellä suoranousuaika on sopivan
lyhyt, ettei ala palelemaan, ja selkeä nousuköysi, sekä kolmen metrin tasanne tarjoaa optimaaliset paikat viettää dekompressiopysähdyksiä.

3m dekoissa on aikaa harjoitella leijumista ja tutkia kaverin varusteita. Kuvaaja: Samuli Kaakinen

 

 

Positiiviseksi yllätykseksi myös Internetin syövereistä löytynyt luolan köysikartta osoittautui paikkaansa pitäväksi, ja pääsin harjoittelemaan oikeaa luolasukellusta.
https://www.oxydiveclub.info/galleries/kartat/kaatiala%20syvyydet.jpg

Kaiken Kaikkiaan hyvä sukellusviikonloppu. Ens vuonna uudestaan.