Mennäänkö merelle vai louhosmontulle?

Mennäänkö merelle vai louhosmontulle?

Päiväys ti 30. toukokuuta 2006 20:13:00

Tässä kevään aikana ja jo aiemminkin on ollut monenlaista puhetta seuramme tukialuksen Victorian kohtalosta ja sen käytöstä. Nykyisellään venepaikka Telakkasäätiön satamassa maksaa seuralle vuodessa 600 €, joka tosin on saatu kompensoitua useana vuotena laituripaikkojen kettinkien tarkistussukelluksilla. Lisäksi seuran jäsenien, siis sinun ja minun, kontolle kaatuvat sataman vartiointivuorot, jotka kuuluvat osana venepaikan vuokraan.

Aiemmin perustettu venerahasto päätettiin edellisen johtokunnan toimesta käyttää uuden muoviveneen hankintaan. Hyvä päätös sinällään. Muovivene on helppo ottaa mm. Norjaan mukaan. Voihan sillä periaatteessa käydä vaikka Telmallakin, jos niikseen menee. Victorialla se vain on aikalailla helpompaa, jos sattuu olemaan enemmän lähtijöitä, Victoria valmiina vesillä ja käyttövalmiina. Mutta siitä puuttuvat nuo luksusluokan sisätilat!

Kun tuota Victorian kohtaloa on mietitty tässä kevään aikana monenlaiseen suuntaan, niin taitaa käydä niin, kuten kaikkien arvokkaampien tavaroiden kanssa, ettei sitä niin helposti mihinkään vaihdetakaan. Entinen pitäisi saada ensin jonnekin, jotta uudelle olisi tilaa…

Ja oikeastaan, tarkemmin ajatellen, miksi pitäisikään? Victoria on loppujen lopuksi vain rautaa, joka kyllä muotoutuu haluamaamme muotoon keinolla, taikka toisella. Nykyisellään Viktoria toimii rakenteidensa puolesta vallan mainiosti sukellustukialuksena. Aina on toki mahdollisuutta parantaa. Isolla porukalla tuollaisen suurehkon metallimonsterin kunnostamiseen ei mene, kuin pari tuntia. Vertailun vuoksi, yhdellä ihmisellä siihen menee helposti kuukausia, ja siinä samalla sukeltamisinto.

Allekirjoittanut on sattumoisin nykyään myös Kiviniemen meripelastusseuran jäsen. Viime vuonna molempien MPS:n teräsjärkäleiden (P/V Hauki I & P/V Hauki II) kansirakenteiden maalausoperaatiossa meni kutakuinkin puoli tuntia, kun se porukalla tehtiin. Samalla aika kului jopa ehkä liiankin nopeasti niitä näitä rupatellessa. Sattumoisin Viktoria on muuten samalla muotilla ja samalla telakalla rakennettu, kuin P/V Hauki I. Käykääpä MPS:n sivuilla katsomassa, miltä se nykyään näyttää. Kyse on siis lähinnä seuralaisten, eli sinun ja minun, aktiivisuudesta, ja halusta päästä merelle sukeltamaan.

Telma on erinomainen sukelluskohde, ja sinne pääsemiseksi kannattaa jonkin verran vaivaa nähdäkin. Hyvän näkyvyyden sattuessa, joita muuten on ollut kaikilla niillä kolmella kerralla, kun allekirjoittanut on sinne saakka päässyt, Telma hakkaa montun pianon menen tullen. Jo pelkän pituuden puolesta se on noin 47-kertainen (70 m/1.5 m). Lisäksi Telmalla on historia, joka koputtelee sukeltajan olkapäätä siellä täällä laivan lähistöllä… Kalliolouhos on kirkasta vettä, jossa ei sen emäksisyyden takia elä muut eliöt, kuin sukeltajakotilot. Telmalla näkee parhaimmillaan jopa parvittain lähivesistöjen eläimistöä. Montulla on hyvä harjoitella, mutta Telmalla sukelletaan ihan oikeasti! Merellä on muuten muitakin hylkyjä ihan tuossa lähistöllä.

600 € vuodessa tekee noin 5 €/jäsen nykyisellä jäsenmäärällä. Ei ole paljon pikaisesti laskettuna, mutta voisi olla vaikka mitä pienellä lisäpanostuksella. Niin, että mentäisiinkö tänä kesänä porukalla sukeltamaan ihan oikeasti?

– Kari M.